Uchošťoury. Pro někoho strašné zlo, které nepustí do bytu, pro jiného každodenní součást života. Byla jsem překvapená, kolik lidí zaujal příspěvek na téma bezplastových uchošťourů a uvědomila si, že tohle téma stojí za to blíže prozkoumat.
Menstruace s nulovým odpadem
Napadlo vás někdy, kolik vložek nebo tamponů za svůj život vyhodíte? Ať už je vám pohodlnější ta či ona varianta, každý měsíc přidáváme na skládky další a další hromady odpadu, kterému se dá celkem jednoduše předejít. Způsobů je hned několik.
Sezónně a lokálně – DUBEN
V dubnu už začíná vše kvést a první zelená úroda klepe na dveře. Šáhněte po první jarní zelenině a (nebo) dojezte zbytky ze spižírny.
V záplavě kartonu aneb kam s použitými krabicemi?
Jak nakládáte s krabicemi, které k vám domů dorazí? Používáte je dál? A co když pro ně užití nemáte? Podívejte se, kam je můžete zanést!
Není obchod jako obchod
Když se někde zmíním, že nakupuji převážně bez obalů, často padají dotazy, kde na to beru čas. Lidé mají pocit, že bezodpadový život vyžaduje spoustu volného času, a je tak vhodný maximálně pro studenty nebo maminky na mateřské dovolené. Bezobalové nakupování ovšem nezabere více času než návštěva velkého supermarketu.
Sezónně a lokálně – BŘEZEN
Zima pomalu končí a jaro klepe na dveře, zásoby zeleniny se tenčí a do nové úrody daleko. Proto jsem se vydala na cestu za lokálními luštěninami a obilovinami, a hledala, co se s nimi dá vykouzlit.
Když mám chuť to zabalit
Někdy mají lidi pocit, že žít s minimem odpadu stojí hrozně moc úsilí. Já jim vždycky říkám, že zas tolik ne, že je to jen o změně návyků. Pravdou ale je, že i já jsem někdy se silami v koncích a biju se do hlavy, jestli to, co dělám, má smysl, a dělám to správně.
Bez květin se obejdu
Říká se, že žena je jako květina, a každý správný muž by neměl zapomínat ženám květiny nosit. Dnes už ale květiny muži netrhají s láskou na louce, ale kupují na rychlo v květinářství… Víte, odkud tyto květiny pocházejí? Víte, že jejich pěstování je naprosto neekologické?
Sezónně a lokálně – ÚNOR
Sezónní stravování je v únoru podobné jako v lednu. Ve spíži pravděpodobně prořídly zásoby zavařenin i uschované zeleniny, a tak je vaření ztíženo omezením výchozích surovin. Přesto lze ale uvařit spoustu tradičních i netradičních jídel bez nutnosti sáhnout po dovezených surovinách.
Sezónně a lokálně – LEDEN
S příchodem zimy a úbytkem čerstvých potravin z darů naší země přichází otázka, co jíst, abychom zanechali co nejmenší ekologickou stopu. Dovážené suroviny totiž nejen že za sebou nechávají hromady oxidu uhličitého a dalších splodin z cestování, ale také neobsahují tolik živin díky brzké sklizni a delšímu skladování a luxují i obsah naší peněženky kvůli vysoké ceně.