Už dlouhou dobu dávám přednost mlékům rostlinným před tím kravským. Dřív jsem kupovala rostlinné mléko v krabici, protože se mi zdálo, že má lepší chuť. Co jsem ale vylepšila svůj domácí recept, už si na mléko z krabice ani nevzpomenu – ale vlastně jo, vzpomenu, protože jsem šťastná, že ji kupovat nemusím
Nejraději máme mléko makové. Se špetkou soli a trochou medu (či javorového sirupu nebo pár datlí) je prostě top. Teď ještě čekám, kdy se na trzích zase objeví sypaný mák, abych ho mohla nakoupit do vlastního pytlíčku
Recept:
Přes noc si namočím 50 g máku do 500 ml vody. Rozmixuji dohladka, přecedím přes plátýnko (nebo utěrku). Přidám špetku soli a sladidlo dle chuti (med, jakýkoliv sirup, datle).
asi hlupa otazka, ale mak sem do tohto receptu, ide zrejme nepomlety, alebo mlety?
Dakujem za odpoved
Mák nemletý. Tím rozmixováním se vlastně rozemele a u toho mletí uvolní tuk, který se smíchá s vodou a vytvoří “mléko” 🙂